Maud Bökkerink werkt al meer dan 20 jaar op het gebied van compliance, integriteit, toezicht, en bestrijding van financieel-economische criminaliteit. Na gewerkt te hebben bij de FIU (MOT), KLPD, het Ministerie van Financiën, IMF en De Nederlandsche Bank (DNB) is Maud sinds september 2017 begonnen als zelfstandig consultant op het gebied van compliance, de integere bedrijfsvoering, AML/CFT en sanctieregelgeving. Naast advisering aan overheden, toezichthouders en financiële instellingen, zowel nationaal als internationaal, geeft zij presentaties en trainingen en schrijft zij regelmatig artikelen over deze onderwerpen.
Céline Christensen is manager van het team Gedrag en Cultuur bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM houdt toezicht op het gedrag en de cultuur binnen financiële ondernemingen. De cultuur heeft grote invloed op hoe medewerkers zich gedragen. Bij de AFM heeft Céline eerder gewerkt aan het thema Klantbelang Centraal, en ze heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het ontwikkelen van onderzoeksmethodieken waarmee inzicht kan worden verkregen in cultuur risico’s. Daarvoor werkte ze bij het ministerie van Financiën.
Emille Buziau is binnen Blikverruimers verantwoordelijk voor de Academie. Met deze leergang worden jaarlijks 20 jonge talenten opgeleid als toezichthouder van de toekomst. Als advocaat bij Houthoff adviseert en procedeert Emille op het gebied van corporate governance. In die hoedanigheid staat hij regelmatig aandeelhouders, toezichthouders en bestuurders bij – zowel in de publieke als de in de private sector.
Kim Raaijmakers is Head of Compliance bij Kempen / Van Lanschot Bankiers. Kim is ook Head of Academy bij Blikverruimers. De Stichting Blikverruimers heeft de ambitie om Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen in Nederland te verjongen.
Vanaf begin 2014 tot oktober 2018 was Kim toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), als toezichthouder Kapitaalmarkten binnen het team Infrastructuur. Haar specialisatie was toezicht op en vergunningverlening aan handelaren voor eigen rekening en de toetsingsexpert Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen accountantsorganisaties.
Daarvoor werkte ze zo’n drietal jaren als advocaat bij een jong en ambitieus advocaten- en notarissenkantoor in het Kennedy Business Center in Eindhoven.
Prof. dr. Leen Paape RA RO CIA is sinds 1 september 2017 Hoogleraar Corporate Governance en voorzitter van het Nyenrode Corporate Governance Instituut van de Nyenrode Business Universiteit. Tot die datum was hij daar gedurende bijna 10 bestuurlijk actief, laatstelijk als Dean en lid van het College van Bestuur. Leen is tevens voorzitter/lid van verschillende raden van commissarissen/toezicht (Unive Dichtbij, Pensioenfonds SNS Reaal, Stichting Carmelcollege) en audit commissies (o.a. Gemeente Rotterdam) en Supervisor bij de Goldschmeding Foundation.
Hij is een veelgevraagd spreker op (inter)nationale conferenties en treedt regelmatig op als dagvoorzitter. Na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie heeft hij diverse functies vervuld bij Land- en Luchtmacht. Daarna was hij werkzaam bij KPMG (2 jaar) en KLM (9 jaar). Vervolgens heeft hij 10 jaar als partner gewerkt bij PricewaterhouseCoopers.
Drs. Michel Klompmaker is Managing Director van het door hem in 2014 opgerichte meertalige Risk & Compliance Platform Europe. Inmiddels is het Risk & Compliance Platform Europe snel gegroeid met negen taalsites, te weten Engels, Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Pools, Roemeens, Bulgaars en Tsjechisch / Slowaaks. Binnenkort zal Spaans als tiende taal worden toegevoegd. De content van de verschillende taalsites is uniek en helemaal aangepast naar de eigen taal en regio. De nieuwsbrieven in verschillende talen mogen zich verheugen is steeds meer abonnees. Als voorbeeld noemen we Nederlandstalige nieuwsbrief met meer dan 18.000 abonnees en de Engelstalige met meer dan 14.000 abonnees. Michel was eerder oprichter en publisher van Banking & Finance en uit dien hoofde als initiatiefnemer verantwoordelijk voor de Risk@360degrees Congressen in de Benelux. Hij is de initiatiefnemer van het jaarlijkse Behavioral Risk Congres, het Risk & Compliance Jaarcongres en het Risk & Compliance Annual Congress Brussels.
Piet Klop RA MGA is op 29 november aanstaande de gespreksleider van de Lunchcauserie Commissarissen op het Landgoed. Piet heeft ruim dertig jaar in de accountants- en adviespraktijk voor de publieke sector gewerkt bij Deloitte, waarvan twintig jaar als partner. Piet werkt nu vanuit zijn eigen bedrijf Public Values bv. Piet is in zijn Deloitte tijd bij veel gemeenten accountant en adviseur geweest, van klein tot groot.
Piet heeft daarnaast veel opdrachten gedaan bij woningcorporaties en hun externe toezichthouders zoals het Centraal Fonds Volkshuisvesting, het Waarborgfonds Sociale woningbouw en het Ministerie (waaronder een opdracht rechtstreeks voor de minister). Ook heeft gewerkt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, alsmede voor onderwijs- en zorginstellingen en overheidsbedrijven.
Sjoerd Hogenbirk is consultant bij House of Performance. Als veranderconsultant werkt hij met als belangrijkste doel om prestaties te verbeteren. Zijn insteek is dat het werken aan betere prestaties óók vraagt om het verbeteren van de manier waarop die prestaties tot stand komen. Na zijn studies, bestuurs- en organisatiewetenschappen en theologie heeft hij meerdere jaren ervaring opgedaan bij ABN AMRO, Van Vieren (consultancy) en Rabobank. Zijn centrale focus daarbij was en is het verbeteren van prestaties, met oog voor mensen en onderlinge verbinding.
De combinatie tussen zingeving en ethiek en het verbeteren van prestaties werd meer en meer zijn missie en om die reden is hij zich verder gaan specialiseren. In dit spanningsveld werkt hij graag en zet zowel de prestatie als de manier waarop de prestatie wordt behaald, op scherp.
Mr. drs. Jantien Heimel RA CFE CIA CISA is Hoofd Internal Audit van NUON. Daarnaast is zij vanaf 1 mei 2018 de nieuwe voorzitster van IIA Nederland. Jantien spreekt graag in het openbaar over de meerwaarde van internal audit en zij zal op het Behavioral Risk Congres spreken als voorzitster van de beroepsgroep internal auditors in Nederland (IIA Nederland).
Chris Juta is Managing Partner bij YX Company en de grondlegger van YX theorie: een bewustzijnstheorie die z’n eerste toepassing heeft gekregen in een meetsysteem voor gedrag en cultuur dat reeds door grote accountantskantoren is omarmd. Het meetsysteem vindt ook z’n toepassing in onderwijs, recruitment, marketing en pricing beslissingen. Publicaties en toepassingen van de nieuwe theorie (‘quantum consciousness’) in onder andere virtual reality, artificial intelligence, serious gaming en medical systems liggen in het verschiet. Chris Juta studeerde wis- en natuurkunde, werkte lang in de financiële wereld zelf jaren als interim manager. De laatste twintig jaar is zijn hoofddoel geweest: komen tot een systeembeschrijving van het menselijk bewustzijn en organisatie- of systeembewustzijn.
Chris Juta publiceert regelmatig over de meetbaarheid van “soft controls” als blogger op het Risk & Compliance Platform Europe.
Joost Melis heeft tientallen jaren ervaring opgebouwd op directieniveau in de Financial Services Industry. Zo was hij onder andere bijna 7 jaar Bestuursvoorzitter van DeltaLloyd Bank België, CEO van DeltaLloyd Bank Nederland en CEO van de DeltaLloyd Bankengroep. Vanuit deze functies bracht hij één risk management systeem op groepsniveau en hij bracht hij alle niet-financiële risk functies, zoals compliance en IT-Security onder één dak binnen de groep.
Joost heeft tientallen jaren ervaring in de hypotheekmarkt, retail banking en op het gebied van pensioenvoorzieningen. Hij startte zijn carrière bij AEGON, daarna kwam hij bij Basic Life als onderdeel van ASR en voordat hij bij DeltaLloyd aan de slag ging was hij op directieniveau verantwoordelijk bij SNS Reaal niet alleen voor de online en direct banking activiteiten, maar ook voor het kantorennetwerk in de regio Randstad.
Joost heeft zich ook bezig gehouden met een bijzonder project, namelijk het “compliant maken” van de Iraanse Nationale Bank. Hij focust zich tegenwoordig op Governance, Risk en Compliance. Zo is hij in augustus 2017 door de nieuwe aandeelhouder van Conservatrix benoemd tot commissaris en voorzitter van het audit & risk committee. Voor de Nederlandse vereniging van Banken is hij de Program Manager van het strategische project “Basis Bank”.
Prof. Dr. Hans Strikwerda Professor of Organization (Internal Governance) and Change bij de Universiteit van Amsterdam.
Strikwerda is deskundige op het gebied strategische ontwikkelingen, nieuwe organisatievormen, het ontwerpen van organisaties en ondernemingsbestuur, met name de internal governance. In het bijzonder houdt hij zich bezig met de dynamiek in strategie, organisatievormen en het besturen van ondernemingen en instellingen als gevolg van technologische en institutionele ontwikkelingen in de samenleving.
Gerben van de Werf gaat spreken bij de Lunchcauserie Commissarissen op 29 november aanstaande in Baarn. Gerben is Co-Founder van PMP Supervisor bv. Toezicht in organisaties is belangrijker dan ooit. En kwaliteit daarmee ook. Gerben gelooft in een nieuwe manier om die kwaliteit te vinden. Transparanter en objectiever dan het ‘old boys network’ en gerichter dan advertenties. Met een online platform dat hij zelf ontwikkeld heeft.
Hij beschikt nu over een grote database met getoetste commissarissen, toezichthouders en Raad van Adviesleden, waarin men op basis van prioriteiten kan zoeken, met als uitkomst een grote kans op het vinden van de juiste kandidaat of kandidate.
Grethe van Geffen is de keynote spreekster bij de Lunchcauserie Commissarissen. Grethe is eigenaresse van Seba cultuurmanagement bv en zij houdt zich bezig met het aansturen van het management op het gebied van cultuur en diversiteit, zowel in een nationale als internationale context.
Haar specialiteiten liggen op het gebied van inclusief leiderschap, inclusieve teams en inclusieve organisaties, “boardroom dynamics” en verandermanagement in combinatie met innovatief en creatief denken en implementeren. Grethe van Geffen is auteur van het boek “Voorbij het verschil”. Dit boek gaat over de vraag hoe je leiding geeft in een tijd waarin waarden lijken te botsen en maatschappelijke ontwikkelingen de sociale cohesie overhoop dreigen te gooien.
Marcus Vlaar is een van de oprichters en creatief directeur van &ranj games, een pionier in de toepassing van gametechnologie om gedragsverandering te bewerkstelligen.
Marcus werkte in de afgelopen 20 jaar aan meer dan 400 games voor talloze internationale organisaties, waaronder een reeks games over compliance en integriteit.